Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 13.september 2013

Vi kan ikke skryte av at dette er en vingård, men det er iallefall et vinhus. Det er derfor sjelden at vi fyller kjøleskapet med øl. Men hadde vi gjort denne gangen.























Seks øl og seks retter.

19 personer tilbords.
Scampi. Nesten som vanlig denne sommeren, så jeg må snart finne på noe nytt. Denne gangen bare revet ingefær i marinaden.


Foccacia lager jeg på denne måten.


Ølet er: Ægir blond ale













Nummer 2 var blåskjell. De lå i en veldig strippet utgave av denne fiskesuppen.
Ølet er: Ægir rallar amber ale


Kveldens første dessert: Bringebærterte med bringebærsorbet. Sorbeten var et forsøk på å lage den "hvileretten" som kommer før hovedretten,  og det var en vellykket kombinasjon. Det passet veldig godt til ølet: Tingerlo Prior trippel abbey

Så var det chilipølser. De er betydelig hottere enn jeg vanligvis foretrekker pølser. Potetmosen og særlig de bakterotgrønnsakene passet utmerket til.
Det gjorde også ølet: Nøgne Ø India pale ale



Nest sist var det en helt vanlig kule kjøpt vaniljeis. Is tenker de færreste i kombinasjon med øl. Men det var nydelig.

Øl: Nøgne ø Porter















Tilslutt kom karamellpuddingen og Chimay blå.



Konklusjonen er at riktig øl til maten er like viktig som riktig vin til maten.








Arbeidsplan:
Torsdag
Lage karamellpudding

Torsdag
Lage sorbet

Torsdag
Lage deig til tertebunner

Torsdag
Legge frosne bringebær i kjøleskapet til tining

Fredag

Ta ut scampi fra fryser
Lage marinade


Ta opp bollen med sorbet av fryseren. La den tine litt og kjør den på nytt i foodprosessor.


Skrelle poteter. Legges i kaldt vann


Skjære opp løk til fiskesuppe. Fres og koke inn vin.



Lage tertebunner og steke.


Ta sorbeten over i en plastbok og sett i fryser
16.00

Lage deig foccacia


koke poteter
16.30

Skjære opp grønnsaker. Ha i langpanne. Legg på folie


Skjære laks i sukkerbitstore biter. Settes i kjøleskap


Bake ut focca. Settes til heving. Sette på stekeovn.


Lage potetmos.


Steke foccacia
18:30

Sett på stekeovnen til grønnsaker


Piske krem til karamellpudding. Has i sprøytepose og settes i kjøleskap.
18.45

Sette grønnsaker inn i stekeovnen.
19.00
Velkomst -  2.etasje

19.30
Gå til bords
Skjenke Ægir Blonde Ale (gul etikett)
Steke scampi. Høy temperatur. Litt om gangen. Legges i dyp tallerken

Skjære 2 cm tykke skiver av foccatia.


Anrettes med 2-3 scampi på hver tallerken. 1 skive focc

Ta inn tallerkner
Sett på den andre stekeovnen.

Spise scampi
Legg lakseterninger i hver suppetallerken


Steke bringebærterte – ca 10 min /200 grader.
Tas ut og avkjøles på kakerist.

Ta ut tallerkner
Kok opp fløten til fiskesuppe i en egen kjele
Kok opp fiskesuppebasis. Ha i blåskjell.
Ha i fløte. Koke opp. Må være ordentlig varm.

Skjenke Ægir Rallar Amber rød etikett
Øs den varme suppa over laksen.

Ta inn tallerkener
Ta sorbet ut fra fryser.

Spise fiskesuppe
Løsne bringebærtertene med kniv og legg 1 på hver tallerken.

Ta ut tallerkener
Skjenke Abby Ale (blå etikett)

Legge litt sorbet oppå hver terte

Ta inn tallerkner


Spise sorbet
Steke pølser i stekepanne. Legges i stekeovnen i langpanne etter hvert.
Sjekke at grønnsaker, poteter er varmt.

Ta ut tallerkner


 Skjenke IPA
Anrette hovedrett. Ikke stor porsjon.

Ta inn tallerkner



Spise hovedrett
Ta vaniljeis ut av fryseren

Ta ut tallerkner


Skjenke øl: Porter – lilla etikett
Legg 1 kule vaniljeis i hver glasskål

Tallerkner inn


Spise is
Koke opp vann til kaffe.
Ha 52 g kaffe i hver av presskannene.


Hvelve karamellpudding.
Skjære hver pudding i 12 skiver og legg på tallerkene

Ta ut tallerkner fra spisestua.


Skjenke øl: Chimay


Tallerkner inn.



Sette kaffekanner på bordet.
Brett med kaffekopper

Borddekking: 


Duk: Ubleket linduk
Blomster: Hveteaks i høye smale vaser.
Lys: Gulllys i høyde sorte lysestaker. Kubbelys i sort, gull og linfarge på speiler.Gullfarga telysestaker 
Servietter: sorte med gulldekor

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar