Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Røkt lammelår

Røkt lammelår er godt varm som middag og kald på koldtbord og julebord.

1 røkt lammelår

Jeg tar ut både issebenet og lårbenet før jeg koker låret. Da er det lettere å skjære skiver. Jeg koker kraft på bena og bruker den til saus.

Filmen under viser hvordan man bener ut et lammelår. Jeg beholder alltid leggbeinet i uansett om det er et ferskt lår som skal brukes til lammestek eller et røkt. Surr med hyssing for holde kjøttdelene sammen.

Jeg pakker lammelåret inn i aluminiumsfolie, stikker inn steketermometer og "koker" det i stekeovnen på 125 grader til kjernetemperatur 70 grader. Dette tar ca 2-2,5 timer.

2 kommentarer:

  1. Hvor lenge holder det seg i kjøleskapet etter koking

    SvarSlett
  2. Jeg tenker at det har like lang holdbarhet som et pakke kjøttpålegg etter åpning, 2-4 dager. Jeg har nok brukt det er flere dager, men da lukter jeg på det først. Hvis det har ligget for lenge vil det lukte syrlig.

    SvarSlett