Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Sarah Bernhard

Sarah Bernardt var en svært fransk kjent skuespillerinne i 1870 årene. Det blir sagt at det var en dansk konditor som ga hennes navn til denne kaken. 
Opprinnelig lages de runde, men det er mye enklere å lage en langpanne som deles i biter. 

Mandelbunn:
400 g mandler
4 ts bakepulver
6 eggehviter
400 g sukker

Sjokoladekrem:
500 g mykt smør
400 g melis
6 eggeplommer
2 egg
3,5 ss kakaopulver
3 ts vaniljesukker

Sjokoladeglasur:
400 g mørk kokesjokolade (passer godt til den søte kremen)
25 g smør
 

 Sett stekeovnen på 175 grader. 

Mandelbunnen

Mal mandlene og bland i bakepulver.

Pisk eggehviter på lav hastighet. Når det danner seg små jevne bobler av eggehvite i bollen, sett opp hastigheten litt. Pisk til eggehvitene danner små skumtopper, og tilsett sukker litt etter litt. Pisk videre til til tykk marengs, 3-4 minutter.

Vend inn mandlene med en slikkepott.

 

Fordel røren i en bakepapirkledd, stor langpanne (30x40 cm).Stek mandelbunnen midt i ovnen i ca. 20 minutter. 



Avkjøl bunnen i langpannen etter steking.






Sjokoladekrem

Pisk smør og melis til en luftig, hvit krem. Tilsett. eggeplommer og hele egg. Ha i kakaopulver og vaniljesukker. 

  

Trekk kaka forsiktig ut av kakeforma (fortsatt med bakepapiret på). Smør sjokoladekremen jevnt over hele mandelbunnen. Sett kaken i kjøleskap slik at sjokoladekremen stivner.

 

Sjokoladeglasur

Smelt smør i en kjele og smelt sjokolade i det på veldig svak varme. Fordel den smeltede og avkjølte sjokoladen utover kaka felt for felt med en kniv. (den stivner fort)


Renskjær kaken rundt kantene, og del den opp i biter på 4 x4 cm med en skarp kniv. Kaka er vanskelig å dele i biter hvis sjokoladen er for kald, men det er heller ikke lett om sjokoladekremen blir for myk.


Legg kakebitene i plastboks med bakepapir mellom lagene. Oppbevares i fryser. Tiner raskt. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar