Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

Dåp 29.januar 2017

24 tilbords
Duker: hvite lin
Lys: rosa kubbelys satt på lokkene til norgesglass, hvite høye i rosa lysestaker
Blomster: rosa gerbera i lave glassvaser
Servietter: svakt rosa fra 

Salatbar, indrefilet av kalv, spekeskinke, salami, eggerøre, potetsalat, røkt lammelår, waldorfsalat, varmrøkt laks, timianpoteter, karbonader, fletteloff, grove rundstykker.

Til kaffen var det marsipankake, kransekakestenger, lefse og frukt. 



Her er handlelisten:

300 g spekeskinke
1 rødvinspølse
1 kg varmrøkt laks
1,8 kg karbonadedeig til karbonader
800 g oksefilet
400 g røkt svinekam eller 1 røkt lammelår
1 kg skinkestek
15 egg til eggerøre
18 egg til kake

3 x 1/3 rømme
1,5 l kremfløte
2 xdob lettmajones
1/2 kg meierismør
flatbrød
ananas



200 g bringebær fra fryser
2 fletteloff
noen grove rundstykker
1 isbergsalat
1 chrispi
1 ruccola
3 pk cherrytomater
4 avocado
1 agurk
3 paprika
2 kg poteter til potetsalat
2 kg poteter til stekte poteter
2 epler
500 g druer
1/2 sellerirot
1 veldig liten hodekål
1 potte basilikum
1 bt vårløk
1 kg marsipan
2 pl kokesjokolade
lystennere
toalettpapir
tørkepapir - kjøkken
oppvaskmaskinmiddel
oppvaskmiddel
håndsåpe

bakepapir
plastposer
alum folie

Oppgaver på dåpsdagen

før kirken:

  • sette poteter i stekeovnen på 150 grader
  • sette lammelår i stekeovnen på 100 grader
  • lage eggerøre
  • sett på oppvaskmaskinen
før gjestene setter seg til bords:
  • øke temperatur på potetene slik at de blir ordentlig stekt
  • varme karbonader
  • tømme oppvaskmaskinen
  • hente alle fatene opp fra kjelleren
  • varme loff og rundstykker 
  • Skjære loff i skiver og rundstykker i to
  • ordne drikke:
    • vann med lime
    • eplemost
    • blande kirsebærsaft
    • Aass uten
Det er viktig å få satt på kaffe i tide. Jeg beregner 4 kaffedrikkende personer per termokanne. 

Oppgaver etter maten:
  • rydde sammen maten og sette kaldt
  • sette klar på benken et lite spann med pose til matavfallet fra tallerkene
  • bære ut tallerkener og dekke tallerkener fra bordet, og sette så mange som mulig i oppvaskmaskinen
  • legge bestikket i en boks og sette i tomt skap



Forberedelser før dåpsdagen:

i veldig god tid
Sette opp meny, 
velge bordpynt. 
Kjøpe servietter og lys.
Skrive ut bordkort
Fredag 1 uke før
Rydde i huset, rengjøring, Vaske filleryer
Lørdag
Dekke bordet, bake glutenfritt brød
Søndag
Steke karbonader
Mandag
Bestille varer. 
Tirsdag
Lage pynt til marsipankake, Bake fletteloff
Onsdag
Bake kaker
torsdag
Ta opp lammelår fra fryser. Hente varer
Fredag
Steke kjøtt.  vaske huset.
Lørdag
Kjøpe salat.
Lage spekefat, Skrelle og koke poteter, ordne alt til salat (vaske, kutte - legges i plastposer), snitte til waldorf, Lage sauser (salat, potetsalat, waldorf). Pynte kake. Skjære opp skinkestek og oksefilet og legge på fat.
Støvsuge gulvene.










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar