Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Ostepai

Pai lages gjerne i en paiform, og serveres rett fra forma. Jeg foretrekker å bruke en helt vanlig sukkerbrødform 30 cm.

Paideig:
250 g margarin
5 dl hvetemel
6 ss kaldt vann





Til paideig skal vanligvis iskald margarin smuldres i hvetemelet. Jeg gjør det på en enklere og raskere
måte. Ha margarin i en glassbolle og sett den i mikrobølgeovnen slik at margarinet får majoneskonsistens.








Så røres hvetemelet inn. Og vannet.












Ha bakepapir i kakeforma. Legg papiret på bunnen og sett ringen oppå. Ikke klipp av papiret som stikker utenfor.
Pensle med olje eller smeltet margarin.







Legg deigen i forma. Deigen er ganske bløt, men ta litt hvetemel på fingertuppene så er det mulig å dytte den utover slik at den dekker bunnen og omtrent halvveis opp langs kanten.










Stikk med gaffel i bunnen. Dette gjøres for at paibunnen ikke skal heve seg opp og sprekke.
Jeg har brukt min flotte kakpeck.


Stekes i 10 minutter ved 200 grader.






Fyll:
250 g bacon
1 liten purre
5 dl revet ost
4 dl matfløte
7 egg



Jeg kjøper bacon i stykker og skjærer i terninger som freses i stekepanne. Has i paibunnen. Finsnitt purre og ha i. Riv ost og ha i. Så langt kan paien forberedes evnetuelt dagen før.


Bland fløte og egg og hell over.
Jeg setter forma på en stekeplate i tilfelle det renner eggeblanding ut av forma.
Stekes ved 200 grader i ca 45 minutter.

Serveres med en god salat, dressing og salatsaus.

Jeg setter den ferdige paien på en kakerist noen minutter. Løsner ringen og setter paien på et fat. Da drar jeg vekk kakeformbunnen . Så løsner jeg forsiktig paien fra bakepapiret. Og det pleier å være lett å trekke det vekk mens jeg støtter med en stekespade.

Dette er 8 store eller 12 mindre porsjoner.

1 kommentar: