Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Fastelavnsboller

Jeg bruker en helt vanlig søt grunndeig til fastlavnsboller.

Samme deig kan også brukes til skillingsboller, fylte horn, hvetesnitter, klippekrans osv.

Det viktigst med fastelavnsbollene er kremen og melisdrysset.

Pisk krem av 3 dl kremfløte, 2 ss sukker og 1 ts vaniljesukker.  Det holder til 8 boller. 



Bondekaker

Små kjeks med smak av krydder

Det ble 22 stk, men de kunne vært litt tynnere.

75 g margarin
1 dl sukker
0,75 g sirup
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
5o g  mandler
2,5 dl hvetemel
1/2 ts natron
















Visp lys og luftig smørkrem.


Hakk mandlene. 50 g hele mandler = 1 dl
Sett boksen med sirup i en kjele med varm og kok opp. Da blir den lettere å helle og å blande i smørkremen.

 


Ha i halvparten av hvetemelt og natron


Sett bakebollen på en digital vekt og hell i smeltet sirup til riktig mengde. Rør sirup inn i smørkremen.
Ha i krydder og nøtter og rør sammen.
Tilsett alt det tørre og elt deigen raskt rammen.








Ha i halvparten av hvetemelet og natron og elt sammen. Ha resten av hvetemelet på benken og ta deigen ut av bollen. Elt sammen





Trill deigen til en pølse og lag litt avlang firkantet. Jeg bruker to skjærefjøler for å presse den i fasong. Pølsa skal være ca 20 cm lang så dytt den sammen i lengden om den blir for lang.  


  




Legg pølsa på en skjærefjøl og legg i kjøleskap minst 1 time, og gjerne til neste dag.


Sett ovnen på 200 grader.

Skjær 5 mm tynne skiver med skarp kniv.







Legg skivene på stekeplate med bakepapir.
Stekes midt i ovnen 7-8 min. De hever litt opp under steking, men synker sammen igjen. Skal så vidt få en anelse gylden farge.

La kakene ligge på plata til de er helt kalde. Oppbevares i metallboks i romtemperatur.

 
Jeg har brukt melkefri Melange. Jeg synes disse ble veldig gode.

Smørspecier

Om navnet smørspecier kommer fra den runde formen, som en mynt (fra engelsk: specie og spesidaler) eller om det er avledet av "in specie" som betyr slag eller type, vet jeg ikke. Men min mormor hadde som regel en boks med disse fantastiske kjeksene. De kan minne om julebakst, men for et par generasjoner siden så ble det bakt noen typer småkaker gjennom hele året. I min familie aldri de samme som til jul.

Ca 50 stk

200 g smør
2 dl melis
5 dl hvetemel













Rør mykt smør og melis til luftig smørkrem.
Elt inn hvetemel..

Ta deigen på benken og elt videre.
   


Ta litt mel på benken

Trill en pølse på 6,5 cm i diameter. Hvis diameter er mindre kan pølsa dyttes litt sammen.  Rull den jevnt rund - da blir det penest skiver.






Legg pølsa på ei fjøl og sett i kjøleskapet minst 1 time og helst til dagen etter.



Sett stekeovnen på 180 grader.
Skjær pølsene i 4 mm tykke skiver og legg dem på stekebrett.


  








Stekes i ca 10 min midt i ovnen. Følg godt med på slutten. Kakene skal være gjennomstekt, lyse og bare en gylden kant.

Trekk bakepapiret over på kakerist og avkjøl.

Oppbevares i kakeboks i metall i romtemperatur.





Jeg brukte melkefri Melange. Det funger helt greit, men det ble kanskje litt kjedelig. Veldig greitt med kaker som flere kan spise, men da må det tilsettes litt salt.

Konfektkaker

48 stk


200 g margarin
3 dl sukker
2 egg
50 g hakkede mandler
1 plate kokesjokolade
ca 4 dl hvetemel

Sett stekeovnen på 175o
Rør bløt margarin og sukker til smørkrem. Det er er fordel at margarin har majoneskonsistens. Da er det enklere å piske til smørkrem. Hvis det er for fast, eller det ligger i kjøleskapet, så kan det tas noen sekunder i mikrobølgeovnen. Det må ikke smelte.

Visp inn egg.
 


Hakk mandler og hakk sjokolade. Jeg synes det er enklest når sjokoladen har romtemperatur. Jeg holder spissen nede og snitter sjokoladen først på skrå den ene veien, og deretter den andre veien. Jeg går over feler ganger til det er så små biter jeg ønsker
    

Ha i mandler og sjokolade, og blandt det godt. Elt inn  hvetemel.


   


Sett kaker med to teskjeer på stekeplate. Husk at det mange tenker på som teskje er en kaffeskje. Jeg bruker hotdrinkskjeer.  Kakene flyter ut så det kan ikke være flere enn 16 på hvert brett. 










Stekes midt i ovnen i ca 15 min til de er lysebrune.

Sett stekebrette på en kakerist for å avkjøle litt, før de trekkes på bakepapiret over på en kakeristen. 

Oppbevares i kakeboks i metall.  







Jeg brukte melkefri Melange og melkefri mørk sjokolade. Det fungerte helt supert. 

Sjampinjong og løkblanding



Løk og sopp er en god smakskombinasjon. Delikatesseløk og de alle minste sjaminjongene gjør det dessuten til elegant tilbehør på tallerken.

Beregne 5-6 små sjampinjong og 5-6 små løk/person.
Legg løken i en kjele og hell på kokende vann. La det stå et par minutter og hell vannet av. Da er løken lettere å skrelle. Likevel tar dette ganske lang tid, så dette kan gjøres dagen før et stort selskap. 
  

Kok løken mør i vann.
Stek soppen på middels varme mens løken koker.
Jeg synes det er enklest å tørke jordresten av soppen med en fuktig klut. (Det forutsetter at kluten er helt ren.)

Hell vannet av løken og stek på middels varme til den har fått fin farge.

  

 Ha soppen i panna og la alt bli gjennomvarmt.

Jeg la sopp og løk på tallerken i sirkel sammen med kokte rosenkål rundt kjøttet.
 

Kyllingfilet med bacon


    1 kyllingfilet /person
    2 skiver bacon/person
    1 stor skive brie/person
    litt timian (fersk eller tørket)
    salt og pepper
    smør











    Ha litt salt og pepper på hver kyllingfilet. Skjær et snitt kyllingfiletene og fyll dem brie og timian. Surr bacon rundt hver filet 


    Brun kyllingen i olje i en stekepanne
















    stek videre i ovnen på 180 grader i ca. 20 min og kjernetemperatur 68 grader. 
    1. til baconet har fått farge, kyllingen er stekt og osten har smeltet.
    jeg serverte med ovnsbakte potetbåter, salalt og rømmesaus.