Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Festkake med marsipan

Denne kaken er bakt med utgangspunkt i denne oppskriften: Anne Briths marsipankake med sjokoladekrem og bringebærmousse. Første gang brukt til dåp i 2013, og etter det flere ganger.
  











  


TIPS:

Mye av pynten til marsipankaker bør lages nesten en uke i forveien slik at det får tørket i fasong.

Fromasjen må være ganske fast for at kaka skal holde fasongen.

Det trengs ca 750 g marsipan til en kake, men jeg kjevler alltid 1 kg. Da er det mulig å få et stort nok lokk som er tykt nok. Jeg skjærer av det som er for mye langs kanten etter at marsipanen er lagt på kaka. Med mindre marsipan vil den bli for tynn og sprekker lettere opp.





Nøttebunn
150 g hasselnøtter
64 g hvetemel
8 eggehvitter
3 dl sukker
Hakk nøtter i matmølle sammen med hvetemel.
Pisk eggehvite og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk det inn. Vend nøtteblandingen inn i marengsen med slikkepott.
Stekes i 28 cm form på 180 grader i 20-30 minutter.

Sukkerbrød
10 egg
200 g sukker
100 g hvetemel
100 g potetmel
1/2 ts bakepulver
Pisk egg og sukker til eggedosis og sikt det tørre i.
Rør forsiktig.
Fordeles i to 28 cm former.
Stekes på 175 grader i 30 min.

Bringebærfromasj
8 eggeplommer
1 dl sukker
200 g bringebær
1 dl  sukker
10 plater gelatinplater + 1 l vann
3 ss vann
2,5 dl fløte
1 ss sukker

Kjør bringebær og sukker til en pure i en matmølle. Gni blandingen gjennom en melsikt slik at frøene blir fjernet.
Legg gelatinplatene i 1 l kaldt vann. Pisk eggeplommene med sukker til en stiv eggedosis. Pisk stiv krem. Kok opp 2 ss vann. Løs opp gelatin. Bland med bringebærsausen. Bland bringebærsausen i eggedosisen og rør i den flytende gelatinen. Bland dette med kremen. Bland krem og saus. Blandingen er ganske flytende og må stå i kjøleskapet til den er helt stivnet før den helles på kaken.


Sjokoladekrem
2,5 dl kremfløte
1/2 dl sukker
200 g melkesjokolade

Smelt sjokoladene og la det bli avkjølt.
Pisk kremen.
Bland litt og litt av sjokoladen i kremen.

Trekk
3 dl kremfløte
1 ss sukker

Pisk fløte og sukker til stiv krem.

1kg marsipan
For å holde på alt fyllet lager jeg støtte av brettet aluminiumsfolie og legger ringen fra springforma utenpå på  et kakefat.

Legg en sukkerbrødbunn oppi. Dynk med ca 1,5 dl eplemost eller sitronbrus.





Legg på sjokoladekremen og dra den jevnt utover. Legg på halvparten av bringebærfromasjen,










legg på nøttebunnen,











deretter resten av bringebærfromasjen



Legg på den andre sukkerbrødbunnen og dynk.









dekk hele kaka med krem.


Sett kaka i kjøleskapet.








Kjevle ut marsipanen. Mål høyde + bredde+høyde og legg til minst 6-7 cm.







Rull marsipanen sammen og plassér den på kaka.
Trekk i kanten nede mens du former marsipanen slik at det ikke blir noen folder.

Farge litt marsipan og lag pynt.








Kaka får en fin lagdeling og de ulike smakene passer veldig godt sammen.