Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Nyttårsaften 2020

Det er alltid hyggelig å dekke til flere enn to. Og nyttårsaften inviterte vi gjester til det andre tillatte selskapet julen 2020.


Selv det fortsatt står nisser i vinduskarmen så synes jeg det passer å markere inngangen til en nytt år med sølv og gull. 


Jeg bruker alltid dekketallerkener, derfor er det ikke noe synlig servise på bordet. 









På menyen sto Stekt laks med agurk og rømmesaus. I rømmen har jeg bare litt salt og pepper. Det synes jeg gir tilstrekkelig smak. Jeg gjør det samme med agurken - bare har på litt salt og pepper etter at den er høvlet. 

Til hovedrett var det kalkunfilet med appelsinsaus. Det er en veldig god kombinasjon.  Dessuten smørstekte poteter og woket brokkoli.



Til dessert var det en svært mislykket karamellpudding. Jeg har etterpå tenkt hvor mange ganger jeg har laget store porsjoner med karamellpudding og tatt som et selvfølge at den ville bli stiv.

Valmuebrød


1 l vann
1 pk gjær
2 ss fiberhusk

850 g fint glutenfritt mel
1 ts salt
1 ts bakepulver

100 g smeltet melkefri margarin









Varm vann til 37 grader, visp inn tørrgjær og fiberhusk. La det stå i 10 min. Da er det tyknet nesten som tapetklister.


Vei opp 850 g fint glutenfritt mel og tilsett salt og bakepulver. 



Ha melblandingen i eltemaskinen, tilsett gjærblandingen, smeltet margarin og egg.
Jeg byttet ut egg med 1 ts eggerstatning.

Elt i ca 5 minutter.








Strø litt glutenfritt mel over deigen. Dekk med plast. Forhev i 1 time.

Ha deigen på benken

  

Brett deigen sammen og rull den til en pølse, og del i 16 biter.
 
 


Trill emnene først til boller og så til korte pølser. 

 

Legg emnene på stekebrett og sett til etterhev på benkt i minst 30 minutter, helst 45. 
Stekes ved 225 grader i ca 20 min. Sjekk at det er stekefarge under. Gutenfri gjærbakst virker ikke gjennomstekt så ikek stek de for lenge.

Avkjøles på kakerist, og oppbevares i fryser. 
 

Skoleboller

Har Skoleboller noe med skole å gjøre? Det ser ut til at skolebrød før 1940 hadde to betydninger, både et vanlig brød for nistepakke og et søtt bakverk sammenlignet med wienerbrød. Tidlig på 1950 tallet er skoleboller omtalt i mange aviser. Bakverket ble nok skapt av noen bakere i glede over at hvitt mel og sukker var tilgjengelig etter krigen. Jeg har en mistanke om at navnet ble brukt som salgsfremmende mot skolebarn. Prisen mange steder var 10 øre de første årene, og det var nok mulig for noen å bytte ut nistepakka med en kjøpt skolebolle fra bakerier i nærheten av skolen. Det var flere steder et sterkt ønske om å forby bakverket. Det fikk skylden for barnas dårlig tannhelse. Jeg kan ikke finne oppskrifter på skolebrød/skoleboller i kokebøker før på 1980 tallet. Jeg husker at vi bakte de hjemme noen ganger i min barndom på 1960 tallet. 


50 g margarin 
5 dl melk 
1 pk gjær 
2 dl sukker 
8 dl hvetemel 

1 pose vaniljesaus

1 egg
Melis
kokosmasse

















Vanlig søt grunndeig:  
Smelt margarin i en kjele eller stålbolle. Ha i melk. La det bli fingervarmt. 
Ha i sukker, hvetemel og tørrgjær. Elt godt sammen
Bruk deigskrape og forme en fint emne i bollen. 
Sett bakebollen til forhev på benken 30-45 min 

Lag vaniljekrem: 1 pose vaniljesaus, 2 dl melk, 2 ss sukker. Følg anvisningen på posen

Ha litt mel på bakebordet. Slå deigemnet ned med deigskrapen, løsne det fra bollen og ta det ut på bakebordet. Elt det lett med deigskrapen, det er en fordel at deigen er fast og smidig. 
Trill deigen til en pølse. Bruk deigskrape og del pølsa i 16 biter. 
Trill emnene til fine boller. 
Kjevle hvert emne flatt, og legg dem på stekebrettet. Sett brettet til etterhev enten på benken i 30 min eller 
over en kum med varmt vann ca 10-15 min.
Sett stekeovnen på 225 grader. 

Trykk en fordypning i midten av hver skolebolle,  og legg 1 stor ts vaniljekrem i hver. Eller ta eggekremen i en kremsprøyte og fyll i med den.

 

















Pensle med eggeplommen blandet med litt melk. 

Stekes i ca 10-12 min på midterste rille. 

Ta brettet ut av ovnen med  tykke grytekluter.  Trekk bakepapiret med skolebollene over på kakerist og la de bli avkjølt.

Pisk eggehvitten litt med en gaffel og ha i melis til litt tykk glasur. Eventuelt tilsett litt vann. Stryk på med kniv. Hell kokos i en dyp tallerken. Dypp hver skolebolle i kokos 


English muffin

English muffin er et lite, rundt og flatt eller tynt brød hevet på gjær, som ofte serveres delt horisontalt på midten med en gaffel eller kniv, ristet og smurt. Utover Storbritannia er brødet vanlig i Australia, Canada, New Zealand og USA. Wikipedia

Jeg har valgt å bruke en helt vanlig fin grunndeig, men med melk som deigvæske. De som ønsker kan tilsette 1-2 ss sukker eller litt honning. 

25-50 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
½ ts salt
11-12 dl hvetemel



Smelt margarin, tilsett melk og la det bli fingervarmt. Ha i det meste av melet, tilsett salt og tørrgjær.    Elt godt i maskin eller med tresleiv. 
Tilsett resten av melet.
Sett deigen til forhev.
Ta deigen på benken og elt den veldig lett sammen.

  
Sett stekeovnen på 225 grader.
Kjevle en leiv på 1,5 cm tykk og stikk ut runde emner med for eksempel en ring til syltetøyglass. Kjevle deigen på nytt til det er blitt 16 stk.
Legg emnene på en stekeplate, dekk med et håndkle og etterhev i ca 30 min. 
Stek emnene i litt smør i middels+ varm stekepanne 2 min på hver side.

  
Legg emnene over på stekeplate etterhvert og stek i 10 minutter.

  

Legg muffinsene over på kakerist for avkjøling. 

Fordi de først er stekt i stekepanne og gjennomstekt i ovn er det lett å dele de i to. 
Serveres med smør og syltetøy.

Det er vanlig i England at hver del ristes lett i brødrister før servering, men det er ikke nødvendig. 


Daimiskake


Mandelbunn
100 g mandler
4 eggehviter
1,5 dl sukker
Is
4 eggplommer
1,5 dl sukker
3 dl fløte

2 doble pakker med daim

Sett stekeovnen på 200 grader og legg bakepapir i bunnen av en rund form på 26 cm i diameter. Jeg klipper ikke av papiret utenfor forma. 
Hakk mandlene i en matmøllefood processor og kjør knivene rundt til det har blitt helt smulete. 
Pisk eggehvitene i en mikser. Når de begynner å forme seg til hvite topper, tilsetter du sukkeret i en stråle og pisker det sammen til du får en blank og glatt marengs. Rør inn de malte mandlene. 
 
Fordel røren i rundforma og sett den på nederste rille i stekeovnen. Stek bunnen i 25 minmutter. Ta den ut, legg den på en kakerist  og la den bli helt avkjølt.
Løsne kakebunnen fra forma. Dra av papiret og vask forma. Legg kakebunnen tilbake, eller bytt til en form som er litt mindre. 
 

Pisk sammen eggeplommene og sukkeret til du har fått en luftig masse og sukkeret er helt oppløst. I en annen bolle pisker du kremfløten til du får en luftig krem. Bland litt og litt av eggedosisen i den piskede kremen. Rør inn den ene doble daimpakken. Den enkleste måten å hakke daimsjokolade på er å slå med skaften på den uåpna pakka. (se bildet under)
Fordel isblandingen oppå den avkjølte nøttebunnen. Knus den siste doble daimpakken og fordel det over kaken før den settes i fryseren i minst 4 timer. Den kan gjerne stå over natta, eller lages flere dager i forveien. 
 


Tas ut av frys 30 min før servering. Skjær langs metallringen med en kniv og ta den av. Fordi kaka er frossen er det lett å flytte den over på et fat.  










Muffins

Navnet muffins kommer muligens av muffen=liten kake (lavtysk) eller moufflet = myk (gammelfransk). Det finnes mange oppskrifter på muffins, men jeg har satt sammen en som gir et godt resultat uten bruk av elektrisk mikser. 
125 g margarin
2 dl sukker 
2 egg
2 dl melk
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker

Smakstilsetning:3 ss hakket nøtter eller 3 ss hakka sjokolade eller 2 ss kakao

Eller ha i fyll:
1 ts bringebærsyltetøy eller 1 ts vaniljekrem i hver. Legges på toppen (vil synke ned) 

12 muffinsformer i papir fra IKEA
Antallet vil avhengig av størrelsen på formene. Hvis papirformene settes i metallbrett vil formen holdes bedre.

  

1 Sett stekeovnen på 200 grader. velg 175 grader om du ønsker "flatere " resultat, også om du velger de aller største formene. 
2 Finn fram alt du skal bruke.
3 Legg margarin på en tallerken, sett det i mikrobølgeovnen i 20 sek på 800 w. Da får det majoneskonsistens,  
4 Ha margarin over i en bakebolle og tilsett sukker. Pisk det godt med en ballongvisp. 
5. Pisk inn et egg om gangen. 



6 Sikt i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. 
7 Hell i melken.  Pisk kraftig. 


Tilsett smak:
enten 3 ss hakka sjokolade, 3 ss hakka mandler eller 1,5 ts kakao  og bland godt

8 Bruk en øse med hellekant og hell røra over i muffinsformene  2/3 fulle. 
Eller hell røra over i et målebeger og fyll formene fra det. 

  


9 Sett stekebrettet på midterste rille, og stek i 15 min.
10 Stikk forsiktig i en muffins med en trepinne. Hvis det er kakedeig på pinnen, må de steke litt til.
11 Løft brettet forsiktig ut av stekeovnen, og trekk bakepapiret over på en kakerist. 


Serveres nystekt, men avkjølt.
Muffins kan pyntes med melisglasur og for eksempel hakket sjokolade

Kan fryses og tines i værelsestemperatur eller i mikroovn.


Ostesufflé

nok til 2 personer

50 g margarin
3 ss hvetemel
3 dl melk
½ ts salt
3 eggeplommer
100 g norvegiaost
3 eggehviter
100 g bacon eller kokt skinke








Sett stekeovnen på 200 °C.

Smelt margarin og ha i hvetemel. Rør jevningen sammen. Det er lurt å bruke en teflonkjele.
Spe sakte med melk og kok opp. Ha i salt. Sausen må ikke være for tykk! Ha eventuelt i litt mer melk.
Avkjøl sausen.














Rør eggeplommer, skinkebiter og revet ost inn i sausen.

      
Stivpk eggehvitene og rør dem forsiktig inn i sausen med en slikkepott.
Hell sausen i en smurt, ildfast form og stek suffleen i 45 minutter på nederste rille.

      



La gjestene sitte til bords og vente de siste minuttene av stekingen. De kan forsyne seg av brød og salat. Suffleen er høy og luftig med en gang du tar den ut av ovnen, men den synker fort ned.

Formen jeg valgte var altfor stor til den lille porsjonen med sufflè.