Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Kanapèer

Hors d'œuvre er et fransk kulinarisk begrep kan oversettes med «appetittvekker». Begrepet beskriver små retter som skal vekke apetitten, og som gjerne serveres  sammen med velkomstdrikken. Hors d'œuvre uttales or-døvre

Det er ikke så vanlig å servere slike forseggjorte munnfuller nå, men det smaker faktisk så godt at det er verdt arbeidet. 
 På fatet:
 Laksekrem på kjeks
 Ostekrem på stilkselleri
 Røkt svinekam og ananas
 Spekeskinke og melon
 Fetaost og cherrytomater
 Eget fat:
 Albondigas (Kjøttboller)
Laksekrem   18 stk

80 g laks
160 g usaltet smør
18 Ritz-kjeks*
evnt persille til pynt

Skjær kaldrøkt laks i biter. Kjør i blender sammen med usaltet smør.
Ha blandingen i en kremsprøyte. Må oppbevares i romtemperatur fram til bruk.
Sprøytes på kjeks.

* Det finnes glutenfrie; Salti kjeks
Stilkselleri 30 stk

100 g kremost (feks Philadelfia)
2 ss matfløte
6 stilker stilkselleri


Kjør kremost med litt matfløte i blenderen, eller bare rør det sammen med en skje. Ha blandingen i en srøytepose. Bør ligge i kjøleskap fram til bruk.
Skjær stilkselleri i ca 4 cm lange biter. Sprøyt en stripe ost langs etter. Pynt evnt med en strimle rød paprika.






Røkt svinekam ca 30 stk

3 skiver svinekam  à 100 g
1 ananas

Skjær svinekam i 1 cm tykke skiver som deles i biter på 2x2 cm.
Del ananas i biter.
Sett sammen to ananasbiter og en bit røkt svinekam i pinner.
Fetaost
30 cherrytomater
75 g Fetaost (1/2 glass)

Skjær et snitt i hver tomat og legg 1 bit fetaost i hver. Tomatene må være så store at det er mulig.
Spekeskinke
1/4 honningmelon
150 g spekeskinke =20 skiver


Skjær honningmelon i biter på 1x1x3 cm.
Del spekeskinkeskivene i 2 på langs og rull rundt melonbitene.

Det er lurt at spekeskinkeskivene er så tynne og myke som mulig, da er de lettere å rulle rundt melonen.





Albondigas ca 60 stk
800 g kjøttdeig
1 neve hakket persille
1 liten løk
1/4 hvitløk
2 ss dl fersk mynte
2 dl vann
2 km spiskummen
2 km pepper
2 km salt

Lag Kjøttboller.
Varmes opp, men spises avkjølt.



Rullekake

Det er mange år siden jeg sist bakte rullekake.  Det som tar lengst tid er pisking av eggedosis, så totalt tar det vel en halvtime å få ferdig en rullekake. Forutsatt at den ikke er stekt for lenge er det utrolig saftig kake, og burde kanskje tas fram fra glemselen igjen. 

Jeg har notert meg at hjemmelaget syltetøy ikke er fast nok og bør siles litt. 

4 egg
1,5 dl sukker
2 dl hvetemel eller glutenfritt mel.
1 ts bakepulver

1 dl fast syltetøy


Sett stekeovnen på 225 grader. 

Knekk eggene i en vispebolle og ha i sukker. Pisk  i minst 15 minutter til eggedosisen er stiv.
Legg et bakepapir i en langpanne (30x40 cm) og pensle med smeltet margarin mens eggedosien pisker.

 
Sikt i hvetemelet eller det glutenfrie melet og bakepulver. (Jeg brukte Møllerens Fin melblanding). Vend melet forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.

 

Hell røren i forma og dra den jevnt utover med slikkepotten. Det ser tynt ut, men kaka hever mye. 

Sett langpanna midt i stekeovnen og stek i ca 8 min. Det er bedre at den steker 30 sek for lite enn 30 for mye.

Legg et bakepapir på benken og strø på litt sukker mens kaka steker.

  
Hvelv kaka på bakepapiret med oppsiden ned. Trekk bakepapiret forsiktig av. 
Det er viktig å jobbe raskt slik at kaka kan rulles sammen mens den fortsatt er varm.
   
Smør syltetøyet jevnt utover og rull sammen kaka fra langsiden. 
Rull bakepapiret stramt sammen rundt kaka.  

Legges i kjøleskapet fram til servering.


Rullekake kan også fylles med krem eller is. Da må kaka bli helt kald før fylling.

Rullekake fylt med is må legges i fryser etter fylling, og kan skjæres i skiver frossen.

Hvis jeg skal lage firkanta bløtkaker baker jeg så mange rullekaker som jeg vil ha lag i kaka

Eplegele


Til ca 8 dl gele:
3 kg rensa epler
ca 750 g sukker

  ***************

1 l usøtet eplesaft
500 g sukker
Jeg lager eplesaft med en saftkoker. De rensa eplene i biter legges i den øverste beholderen som er perforert. Etterhvert som saften dannes renner den ned i beholderen under og ut gjennom slangen jeg har lagt ned i en kjele. 
Helt nederst er en kjele med vann. Vannet må koke for at saften skal slippe frukt eller bær.

Man kan også lage eplesaft ved å koke opp epler og vann i en stor kjele og sile saften gjennom en sileduk.





           



Mine 3 kg epler ga ca 1,5 l eplesaft. Så kjelen som skal ta imot saften må minst være så stor. Jeg skulle ønske at vannkjelen hadde vært litt høyere må min saftkoker så det hadde blitt litt bedre fall på slangen. Dette problemet løser jeg nå ved å sette mottakskjelen på en stol foran komfyren.







Koking av gele.

Kjelen som geleen skal koke i må være minst dobbelt så stor som mengden saft. Jeg koker opp maksi malt 2 l saft om gangen og bruker en kjele på 5 l. 



Kok opp. Tilsett sukker under omrøring og kok videre ved middels varme i 10-20 min. Det skal bare småkoke.



Noen bruke syltepulver i. Da vil saften tykne fortere og geleen vil bli lysere.


Gjør glassene klar mens eplesaften koker.



Vask glass og lokk godt, og skyll de.



Sett glassene opp ned i tørr langpanne og sett i kald ovn. Sett ovnen på 125 grader. Når den temperaturen er nådd, slå av ovnen og la langpanna stå der til glassene skal brukes.






Lokkene kokes i en kjele med vann









Ta geleprøven etter 10 minutter: legg 2 ss eplesaft på en asjett og sett i kjøleskapet.










Hvis eplesaften har stivnet er den klar, hvis ikke må den koke litt lengre.

Ikke kok for lenge da blir det sirup og ikke gelè









La den kokende eplegeleen kjøle seg litt.
Dra av skummet og snerken.
Hell geleen på glass. Sett på de varme lokkene.

Oppbevares kjølig/kaldt.

Smaker utmerket på brødskiva, men er fantastisk godt til flere kjøttretter og til ost.


Bakt eple med karamell


2 epler
2 ss smør
5 ss hvitt sukker (brunt sukker blir svidd)
1 ts kanel
8 karameller

Vaniljeis og kanel












Smelt smør og sukker i mikrobølgeovn i ca 1 min. Rør i kanel.
La fyllet stå til det stivner litt.






Sett ovnen på 180 grader.






Fjerne blomsten med en kniv.





Skjær av 1/4 av eplet fra stilksiden .










Fjerne kjernehuset med en skje, men pass på at det ikke blir hull gjennom.









Skjær to dype sirkler utenfor hullet.










Snu eplet og kutt spor gjennom hele eplet. Det skal sitte sammen i bunnen, som er opp på bildet.












Sett eplene i form og fyll hullet med Smørbukk-karameller.









legg fyllet oppå eplene. Sett forma i varm ovn.













Stek i ca 40 - 45 min. Sjekk om de er ferdige. Det kan ta inntil 1 time - eplene skal være helt møre. Løft eplet forsiktig over på desserttallerken. Serveres med vaniljeis og et dryss med kanel.

Oppskriften fant jeg her


Sjokoladepudding uten melk og vaniljesaus uten egg og melk

nok til 2 porsjoner

Sjokoladepudding:
1 1/3 plate gelatin
1 dl rismelk
2/3 dl soyafløte
16 g sukker
33 g melkefri sjokolade (lys eller mørk etter eget ønske)


Vaniljesaus:
2 dl rismelk
1 ss maizennamel
1/2 ss vaniljesukker fra apoteket
1 ss vanlig sukker
litt gulfarge












Lag sjokoladepuddingen:

Legg geltinplater i kaldt vann i 10 min.
Kok opp melk og soyafløte sammen med sukker.
Ha i sjokolade.
Klem vannet av gelatinplatene og ha det i melkeblandingen. Rør godt.
La sjokoladeblandingen bli litt avkjølt før den helles i serveringsbolle eller porsjonsskåler.
 


 
Lag sausen:

Bland rismelk, maisennamel og sukker (inkl vaniljesukker) i en kjele og varm opp.
Rør godt under oppvarming. Tilsett litt mer rismelk for riktiig tykkelse.
Tilsett litt gul matfarge. (Jeg brukte gurkemeie. Da ble den for oransje og fikk en spesiell smak.)
Avkjøl sausen og hell på litt rett før servering. 





Minestronesuppe

Minestronesuppe er en tradisjonell italiensk suppe. Navnet kommer av minestra som betyr suppe. Suppen inneholder det man ofte har i skapene på kjøkkenet og serveres med brød.


Nok til 6
300 g bacon
6 salsicca (Italienske pølser)
6 delikatesseløk
1 hvitløk
2 boks hermetiske tomater
5 vårløk
2 l buljong eller kraft
460 g hvite bønner (2 pakke)
4 dl ukokt pasta

litt parmesan
















Sett på vann til koking av pasta.
Skjær baconskiver i strimler. Stek det på relativt høy varme. Ha det over i en gryte.
Skjær pølsene i tynne skiver. Stekes. Has i gryta. De italienske pølsene inneholder fenikkel, noen synes det gir en god smak i suppen - andre bør velge en annen type pølse.
Kok pasta.
 
Del løken i to og skjær skiver. Freses mør. Ha i knust hvitløk helt på slutten. Has i gryta.
Rens og del gulrøtter i halve skiver. Freses i margarin.
Skjær vårløk i skiver og ha i på slutten av steketiden. Has i gryta.

 
Mål opp kraft og ha i.  Jeg brukte 8 ts Maggi suppebuljong til 2 l vann.
Ha i hermetiske tomater.
Suppa må småkoke 15-20 minutter.
 
Skyll bønnene godt og ha de i.
Hell av vannet på pasta, og ha den i gryta.
Kok opp og server.

 

 Serveres med hjemmebakte rundstykker til.