Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 30.august



Jeg hadde lagt opp til en seksretters middag med vin da en av mannens kolleger markerte sin 60 års dag her.

Sånne arrangementer gjøres opp med blodslit i hagen.





















Det er litt tidlig for høstens jordskokk enda, men jeg klarte likevel å grave opp nok fersk i hagen.

JORDSKOKKSUPPE

Dyp tallerken: Bogstad hvit fra Porsgrund






Kamskjell med baconsaus


Tallerken: Myndig fra IKEA






Hvilerett:

Eplesorbet


Glass: Martiniglass fra IKEA
Asjett: Ministrå fra Porsgrund






Hovedrett:

Helstekt ytrefilet av oksegulrotpurè,
smørstekte poteterstekt sopp og løk og saus


Tallerken: Zeleste fra Porsgrund


Ostetallerken:

Eiker Mutschli, Sundvoldenost med ramsløk og Eiker camembert.
Pærekompott og rabarbrasirup



Tallerken: Myndig fra Ikea



Dessert:

Iskake med bringebærsorbet
Glass: Martiniglass fra Ikea
Tallerken: Bogstad hvit 24,5 cm fra Porsgrund














Drikke:


Navn type
land
Råstoff
farge
lukt
smak

Alk
pris
Jordskokk-
suppe
Alegria
Manzanilla superior

Sherry
Spania
Palomino 
100%

Mest brukte drue til sherry
Middels dyp gyllen
 eple, sitrus, sjø og nøtt.
Delikat med litt salt, hint av mineraler

15%
105/
50cl
Kamskjell
med
baconsaus
La Chablisienne Petit Chablis Vibrant 2018


hvitvin
Frankrike
Chardonnay 100%
Chardonnay er basisdruen i chablis, brukes også i champagne.
Middels dyp strågul.
Aroma preget av gult eple, sitrus og urter.
Ung og slank, preg av eple, sitrus og urter, hint av mineraler i ettersmaken
Vinen skal tåle både det salte og røkte kjøttet, og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på det sarte kamskjellet.

Jeg har servert denne vinen til denne retten flere ganger. Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer. 
12 %
179,90 / 75 cl
Eplegratine






Syrlig sorbet - kan gjerne brukes som en "hvilerett" i et måltid med mange retter.


Helstekt indrefilet
av okse, smørstekte poteter,
bakte grønnsaker, rødløks-
kompott og rødvinssaus
Yellow tail







rødvin
Australia
Shiraz 100%
Dyp blårød.
Fruktig aroma preget av modne mørke bær og vanilje, hint av krydder.
Bløt og sødmefull, preg av mørke bær, krydder og vanilje.

13,5 %
134,90/
75 cl
Ostetallerken


Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett 2017

hvitvin
TYSKLAND

100 % riesling
Frisk strågul
Sitrus, grønne epler, tørket frukt og mineraler
Fruktkarakter som lukt. Bra balanse, sødme og syre. Fin mineralitet.
Søt riesling som både passer til ostene og til tilbehøret.

EIKER MUTSCHLI Halvfast rødkittost
HVIT EIKER halvfast hvitmuggost
CAMEMBERT EIKER bløt hvitmuggost

8%
154,90


Forberedelser

Planlegge meny
Planlegge borddekking
Lage arbeidsplan
Innkjøp

Innkjøp

4 kg indrefilet av okse norsk
3 poser kamskjell  (360 g = ca 15 stk)
400 g bacon 
1 pk stranda spekeskinke
1 kg oksehaler
1 l Cevita appelsinjuice
300 g Hvit eiker
300 g eiker camembert
300 g eiker mutschli

12 dl kremfløte til dessert
2 l kremfløte til suppe
1 l matfløte til suppe
2 x 3 dl laktosefri kremfløte
1 laktosefri matfløte
1 l laktosefri melk
2 kg vanlig meierismør
1 pk ruccula (75 g)
1 pose sjalottløk (250 g)
3 pk delikatesseløk (ca 1 kg)
1 potte mynte
1 poser ruccula
3 sitroner
40 små poteter (4 kg)
ca 1 kg sopp
1 sellerirot
5 gule løk
1 kg gulrøtter +30 store gulrøtter (ca 3,5 kg)
timian
2 dl hvitvin til kompotten
1 l rabarbrasaft
1,2 kg jordskokk
6 dl eplemos
1 kg pærer
bringebær fra frys
1 pk eldorado cashewnøtter
150 g sjokolade
1 pk maisennamel
Pistasjkjerner uten salt
Pinjekjerner uten salt
1 vaniljestang



Tidlig i uka
Dekke bordet
Finne fram alt serviset

Torsdag
Lage eplesorbet
Koke kraft
Ta opp og vaske jordskokk
Hente pærer
Koke rabarbrasirup
Skrelle poteter



Fredag
Steke kjøtt
Ta kamskjell ut av frys
Steke bacon til kamskjell
Grille spekeskinke
Rense jordskokk
Hakke nøtter til suppe og kompott
Steke løk til suppe
Skjære ost
Grønnsaker
koke appelsinsaus
Lage kompott
Kjøre eplesorbet
Koke jordskokk

Skjære opp poteter
Lage suppe.
17.00
Koke saus
18.45
Steke poteter


19.00
Ta ut glass og cava

Ta imot gjester

Varme suppe
19.00
Tenne lys på bordet


Gjennomføring
Gå til bords
Presentere 1.rett: jordskokksuppe..
Sherry
 Drikke
Skjenke sherry i hvitvinsglass. Står i kjeller.


Varme opp suppe
Anrette:
Legg nøtter og løk i tallerken, hell i suppe og dryss på litt spekeskinke
Servere

Ta ut tall
Presentere 2.rett
Kamskjell med baconsaus.
 Drikke
Skjenke hvitvin i hvitvinsglass. Petit chablis. Står i kjøl.


Steke kamskjell. Varme opp saus. Piske opp. Ha i bacon
Anrette
Legg på ruccula. Legg på kamskjell. Legg på saus

Ta ut tall
Presentere rett 3.
Gratine.

Ikke drikke
Anrette:
Husk sitronmelisse

Ta ut tall
Presentere rett 4.
Okse indrefilet, løk, sopp, gulrotpure, smørstekte poteter og rødvinssaus
Drikke
Skjenke rødvin i rødvinsglass. Yellow tail. Står i hylle.


Anrette:
 Husk timian

Ta ut tall


Presentere rett 5.
ost
 Drikke
Skjenke hvitvin i hvitvinsglass. Står i kjøl. Kloster Eberbach Steinberger Riesling

Koke kaffe og te.
Presentere rett 6.
Iskake med bringebærsorbet
 Drikke
Skjenke madeira i hetvinsglass. Står i kjeller.

AnretteHente i kjøl, sette på asjett

Servere kaffe

Etterarbeid

Det tar litt tid å rydde opp etter en stor middag og mange gjester, men jeg blir ikke stresset av oppvask. Den får stå til jeg har tid til å ta den. Alle tallerkener blir stablet for å ta minst mulig plass på benken. Hvis det er mulig fyller jeg en maskin underveis, men jeg prioriterer heller å sitte til bords.  Jeg vasker alltid sølvtøyet for hånd før jeg legger meg. Det tåler dårlig å ligge lenge med matrester på. Mye av bestikket er gammelt og tåler heller ikke oppvaskmaskin. Med seks retter og tyve til bords må jeg fylle fem maskiner før alt er vasket, men det er gjort i løpet av en dag.  Glassene henter jeg direkte  fra spisebordet ettervert som det er plass i oppvaskmaskinen. Målet er at det skal være så lite matrester som mulig. Handlelista blir korrigert for mengder hvis jeg feilberegnet. Med så mange tilbords blir det uansett litt og det blir gjerne en fest dagen etter også.