Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Finnbiff

Sist høst oppdaget jeg en ny produsent av reinskjøtt. Før jeg ville satse på de dyreste delene ville jeg teste skavet. Etter den logiske slutningen av om det var god,t så ville også indre- og ytrefilet være bra.

Og det var det. Vi har spist finnbiff flere ganger siden. Vi har også brukt de fine stykkene fra samme produsent. 

150 g bacon
400 g reinsdyrskav
litt smør
250 g sjampinjong

4 dl sæterrømme
3 skiver brunost
5 enerbær




La posen med reinsdyrskav ligge på benken mens man ordner bacon og sopp. Det er best å steke skavet halvtint.
Skjær bacon i små terninger eller strimler og brun det raskt i en panne med litt smør. Ha det over i en gryte.
Skjær sopp i skiver og brun det også raskt. Ha det over i gryta. 
 
Stek kjøttet på sterk varme i flere omganger. Ha det over i gryta. 

 
Ha i rømme, knust enerbær og brunost og kok opp. La det trekke på svak varme 5-6 minutter.
Smak til med salt og pepper.

 
 
  • Serveres med kokte grønnsaker, poteter og tyttebærsyltetøy eller ripsgele.











Kirsebærkompott

Jeg trengte et tilbehør til sjokoladefondant, og tenkte at kirsbærene som lå i fryseren kunne brukes

600 g kirsebær
2 dl vann
2 dl sukker
1 vaniljestang
1 ss potetmel
litt vann
Fjerne steinene i kirsebærene. Stå over den kjelen som skal brukes til kokingen slik at 

Kok vann og sukker til en tykk sukkerlake (ca halv mengde) i en annen kjele, og hell det over bærene. Ha i vaniljestangen. Det gikk helt fint å bruke den som hadde tørket, men er den fersk bør den splittes. 

Småkok i ca 5 min. Rør inninellom, men veldig forsiktig slik at bærene ikke går istykker.

 

Til mitt bruk var kompotten litt tynn. Jeg rørte potetmel ut i litt vann, tok kjelen vekk fra plata (rett under kokepunktet) og tilsatte jevningen i kompotten.  Det skal ikke koke opp igjen, da blir kompotten seig. 

 


Denne porsjonen var nok til 24 porsjoner når det anrettes. Hvis gjestene skal forsyne seg selv - kanskje nok til 16.

Ølmiddag 15.mars 2019

Det er så gøy å planlegge nye måter å dekke bordet på. Denne fikk  jeg ideen til midt i januar. Jeg hadde vurdert å bruke grønne lys og servietter, men fant ut at det ble mest vellykket med alt hvitt bortsett fra eføy. 

Det var igjen duket for mannens kolleger til øl og mat (eller vin og mat for de som heller vil ha det)
Jordskokken hadde overlevd fem måneder i tett plastpose og jordskokksuppa ble godkjent.

Øl: Flensburger Kellerbier

Vin: Alegria Manzanilla superior


Kamskjell med baconsaus

Øl: Schneider weisse original
Vin: La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine
Carpaccio med kremostsaus

Øl: Aja Sundland kveik


Vin: Villa-Borghetti-Valpolicella-Classico


Kylling og chorizogryte
Foccacia (Det holdt akkurat med en)

Øl:  Oppigårds Golden ale

Vin: Coreto
Iskake med bringebærsorbet

Øl: Chimay Trappist CinqCents

Vin: Arcus Malmsey Madeira 5 Years Old











Sjokoladefontant  med kirsebærkompott og krem


Øl:
Eisbock schneider weisse
Vin: Santa Sofia Recioto Della Valpolicella 








Navn og
 type øl
Bryggeri
Land
Smak
farge
Pris
flaske
Til hver
Pris/p
1
Flensburger Kellerbier

Lagerøl
Flensburger Braueri
Tyskland
Maltig og mild søt aroma, noe fruktig, svak bitterhet, medium kropp.


ravgul
120
33cl
0,17
20,40
2
Schneider weisse original

Hveteøl
G. Schneider & Sohn
Tyskland
Fruktig og maltpreget med streif av sitrus

Dyp gyldenbrun
99,8
50cl
0,17
16,97
3
Aja Sundland kveik

Saison farmhouse ale
Aja Bryggeri
Norge
Kremet, lyst malt, sitrus og urter, karakteristisk gjærsmak med hint om villgjær. Kveik = urnorsk ølgjær.
Middels dyp gyllenbrun
180
33cl
0,17
30,60
4
Oppigårds
Golden ale

Golden Ale
Oppigårds bryggeri ab
Sverige
Fruktig med innslag av appelsin og rugbrød, middels bitterhet. Frisk avslutning

Mørk gyllengul
147
33cl
0,33
48,51
5
Chimay Trappist CinqCents

klosterøl
Bieres de Chimay
Belgia

Lyse frukter, fersken, frisk smak, lys malt, bestemt med avrundet humle

Middels dyp brungyllen
153,2
75cl
0,25
38,30
6
Eisbock schneider weisse

bokkøl



Tyskland
Smak av rosiner, karamell

mahogni





Navn
og type vin
land
Råstoff
farge
lukt
smak
Alkohol-innhold
pris
Alegria
Manzanilla superior

sherry
Spania
Palomino 100%
Middels dyp gyllen
 eple, sitrus, sjø og nøtt.
Delikat med litt salt, hint av mineraler
15%
105/
50cl
La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine

hvitvin
Frankrike
Chardonnay 100%
Middels dyp strågul.
Sval aroma med fint preg av eple, sitrus, blomst og urter, hint av smør
Ørlite utviklet, frisk og slank, preg av sitrus, eple og urter, ettersmak med streif av mineraler
12,5 %
174,90 / 75 cl
Villa-Borghetti-Valpolicella-Classico


Rødvin
Italia, Veneto, Valpolicella
Rondinella 20 %
Molinara 10%, Corvina 70%
Middels dyp rød
Aroma med preg av røde bær, innslag av urter, lakris og trekrydder.
Preg av saftige røde bær, innslag av urter og litt krydder, svakt bitter ettersmak.
12,5 %
134,90/ 75 cl
Coreto


Rødvin
Portugal
Castelão 50%, Camarate 25%, Tinta Miuda 25%
Middels
Dyp rød
Aroma med preg av røde bær og urter.
Bløt og lett sødmefull, preg av saftige røde bær og urter.
11,5%
99,90/
75 cl
Arcus Malmsey Madeira 5 Years Old 

madeira
Portugal, Madeira
Malmsey (Malvasia) 100%
Mideels dyp brungul
Aroma med preg av tørket frukt, sitrus og karamell.
Utviklet og preget av tørket frukt, nøtt og litt karamell
18,5%
211,90/ 75cl
Santa Sofia
Recioto Della Valpolicella

dessertvin
Italia, Veneto, Recioto di Valpolicella
Santa Sofia
rubinrød
Aroma av bjørnebær, blåbær og rips med hint av svisker.
Intens fløyelsaktig struktur, fin friskhet med tobakk og kirsebærtoner.
13,5 %
199,90/ 50cl

Innkjøp


1 kg indrefilet av okse norsk
44 kamskjell (usikker på antallet i posene)
400 g bacon (firstPrice)
1 pk stranda spekeskinke
12 kyllingfilet
400 g chorizopølse i skiver

 2 pk ruccula
1 l Cevita appelsinjuice
1 pose sjalottløk
4 røde løk
1 potte mynte
2 poser minileaf
 4 l matfløte
3 l kremfløte
 8 pk hvite bønner
3 pk Philadelfiaost med urter
1/2 usaltet smør
1 kg vanlig meierismør
2 pk eldorado cashewnøtter
1 pk knorr grønnsakbulj
1 pk Knorr hønsebulj
24 egg
7 pl Dronningsjokolade
1 stor melkesjokolade

Har i frys: kirsebær og bringebær


Forberedelser
Tidlig i uka
Dekke bordet

Torsdag
Morgen:ta opp bringebær fra frys
Lage vaniljeis med bringebærsorbet
Lage kirsebærkompott
Finne fram alt serviset

Fredag

Steke kjøtt

Ta kamskjell ut av frys

Steke bacon til kamskjell

Grille spekeskinke

Rense jordskokk

Lage sjokoladefondant

Steke chorizo

Steke løk

Hakke nøtter

Lage sausen til kyllinggryte

Steke kyllingfileter og legg i gryta + 30 min.
Ta kylling ut og legg i kjøleskap.

Bryte sjokolade i biter og legge i plastpose.

Skyll bønner

Lage kirsebærkompott til sjokoladefondant

Lage kremostsaus

Koke jordskokk

Lage suppe.

Dele opp kylling og ha i gryta
16.00
Sette deig til foccacia
17.00
Bake ut foccacia


18.00
Steke foccacia

Pisk krem til sjokoladefondant
18.15
Legg oksefilet i frys

Sette ut fakler
18.20
Tenne lys på bordet

Varme opp suppe

Gjennomføring
19.00
Gå til bords
Presentere 1.rett: jordskokksuppe. Har hatt det før. Annet øl.Og annen vin.
Denne gang Sherry


Varme opp suppe


Legg nøtter i tallerken, hell i suppe og dryss på litt spekeskinke



Presentere 2.rett
Kamskjell med baconsaus. Har også hatt det før. Annet øl og annen vin.
La Chablisienne Chablis Cuvee La Serine
Vinen skal tåle både det salte og røkte kjøttet, og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på det sarte kamskjellet.

Jeg har servert denne vinen til denne retten flere ganger. Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer. 

Steke kamskjell. Varme opp saus. Piske opp. Ha i bacon


Anrette:
Legg på ruccula.
Legg på kamskjell
Legg på saus



Presentere rett 3.
Har også hatt dette før. Annen øl og annen vin, selv om det var italiensk valpolicellafra området Veneto da også. Druesammensetningen er litt annerledes denne gangen.
Villa Borgetti Valpolicella Classico

Anrette:
Legg på salat midt på tallerken
Skjær opp og legg kjøttet i sirkel.
Hell på kremostsausen.




Presentere rett 4.
Det er uvanlig å servere to retter som skal spises med skje i en middag. Men denne middagen er også uvanlig ved at det er ølet som skal være hovedsak og maten for smaksopplevelsen.
Kylling og chorizogryte kunne man spist med kniv og gaffel, men jeg velger å dele opp alt slik at man kan spise med skje. Noen ganger serverer jeg en salat ved siden av (egen asjett).
Chorizoen gjør denne retten smaksrik og krydret. Jeg har valgt en litt søtlig rødvin som ikke konkurrerer i smak.
Coreto fra Portugal.


Varme opp gryte. Skjære opp foccacia i 5x5 cm store biter. Legges i fat.

Anrette:
Øs opp suppe. Sende rundt brød.


Ta fram isen ca 15 før
Smelte sjokolade i tykk plastpose en en kjele varmt vann.

Presentere rett 5.
Vi har hatt iskaker flere ganger. I dag vaniljeis med bringebærsorbet. Jeg har flere ganger laget den med jordbærsorbet også.

Det blir sagt at det er vanskelig å finne en god vin til dessert. Fordi desserten er søt så må vinen være søtere. Å velge vin til is gjør det enda verre. Isen gjør munnen litt nummen og man mister utbyttet av vinen. Vinen må derfor ha litt styrke. 
Maderia blir kalt den udødelig vinen, den som kan stå på åpnet flaske lenge. Noen synes at Madeira er altfor søtt, men jeg synes det er nydelig til isen. 
Arcus Malmsey Madeira 5 Years Old

Anrette:
Skjære isen i kakestykker
Ringle over sjokolade. Pynt med mynte

Presentere 6.rett:
Sjokoladefondant, solbærkompott og krem
Normalt har jeg servert sjokladefondant med en bringebærcoulis og vanlijeis, men siden vi hadde bringebær og vaniljeis i forrige rett måtte jeg tenke nytt.

den vinen som flere nettsider var helt enige i at var god til sjokoladefondant, en søt rødvin fra Italia fikk i polet tak i itide. Men jeg håper at dette er en god erstatning. Fra samme område i Italia og laget på samme måten Druene til denne vinen er tørket før pressing. Nydelig farge, søt og intens smak. Serveres ved 16 grader.

Santa Sofia Recioto Della Valpolicella 


Steke fondant.

Anrette:
Legg på fondant. Sprut krem ved siden av . Legg komptt foran.