Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Wienerbrød

Det er litt arbeid med å lage ekte wienerbrød, men det er vel verdt innsatsen. 

Wienerbrød lages med kaldhevet gjærdeig. Det betyr at deigvæsken skal være kald. Da bruker jeg fersk gjær. Noen sier at det også går greit med tørrgjær, men det har jeg ikke prøvd




Arbeidsgangen er slik:
* Lag fyllet
* Lag deigen
* Kjevle inn margarin
* Form wienerbrød
* Etterhev
* Steking

Fyll:
Mandelmasse: 4 eggehvitter, 1,5 dl sukker, 300 g/6 dl malte mandler.
Stivpisk eggehvittene og bland i sukker og mandler

Vaniljekrem: 2 poser vaniljesaus, 4 dl melk, 4 ss sukker 
Følg anvisningen på posen

7 dl melk
2 pk gjær
1 dl sukker
2 egg
ca 16 dl hvetemel

350 g margarin

Rør gjær ut i den kalde melka. Visp inn eggene
Ha i sukker og det meste av hvetemelet. Elt godt og tilsett mer mel til deigen blir lett og spenstig.
Strø  hvetemel på benken og tøm deigen ut.
Brett deigen forsiktig sammen. En deig som skal kjevles må det ikke arbeides noe særlig med.

Kjevle deigen til en stor firkant ca 1 cm tykk.















Merk av 350 med en strek på margarinet.

Sett en ostehøvel i en bolle varmt vann. Skjær skiver med margarin med ostehøvel. Høvelen settes i vann for hver 3-4 skive.
Legg margarin på 2/3 av leiven.
 Brett den siste 1/3 inn
 og så over igjen
















Brette også fra den andre siden.
Kjevle deigen ut igjen og brett sammen 2 ganger til.










Kjevle deigen 40x80 cm.
Legg på mandelmassen. Legg vaniljekrem i en stripe langs den langsiden som sammenrullingen starter. (Mandelmassen må være så bløt at den kan smøres på deigen. Tilsett evnt litt upisket eggehvitte.)











Rull deigen stramt sammen.





















Merk av for 32 wienerbrød.











Skjær forsiktig gjennom.
Det er viktig å bruke en skarp kniv og skjære (sage) sakte gjennom. Ikke press, da vil fyllet presses ut.


Legg på stekebrett. Det er nok med 12 på hvert brett, færre hvis stekebrettet er lite. De hever ganske mye.

Etterheve på benken i minst to timer. Wienerbrød kan oppbevares i kjøleskap til neste dag, og må da ha minst 30 min heving på benken før steking.







Pensle før steking ved 225 grader i 10-12 min.


Avkjøles på rist.

Pakkes i plastposer og oppbevares i fryser. Tiner på benken, men må gis 3-4 min i varm ovn før serveringer. Da blir de som nystekte.